Ögonblicket som fick Jörgen Huitfeldt att lämna Sveriges Radio

En av frågorna som har sysselsatt det svenska medielandskapet ganska länge rör journalisten Jörgen Huitfeldt och varför han lämnade Sveriges Radio för tidskriften Kvartal. Han har skrivit om det själv, och ett av skälen som han uppger är att han tycker att Nationalstatens roll i våra liv har blivit förringad. Nu lyssnar jag inte speciellt mycket på svensk radio, men jag kommer ihåg en gång 2015 som jag lyssnade på Studio Ett. Det var mitt under brinnande flyktingkris och Huitfeldt intervjuade nationalekonomen Tino Sanandaji och historkern Lars Trägårdh.

Blå bild med mikrofonikon och med text om Jörgen Huitfeldt

Tino Sanandaji hade jag så klart hört talas om redan då, men Lars Trägårdh hade jag aldrig hört talas om tidigare. Det visar sig att han är professor i historia på Ersta Sköndal Högskola i Stockholm.

De första minuterna av klippet handlar om en debatt mellan Tino och Professor Stefan Jonsson som journalisten Johanna Sjöwall modererar, men sedan kommer Lars Trägårdh in. Det Trägårdh gör är att han klart, tydligt och väldigt sakligt förklarar nationalstatens funktion för lyssnarna. Jörgen Huitfeldt blir helt ställd och hittar inte ord. Han ställde motfrågor som “det här är väldigt kontroversiellt” och “det är något vi sällan hör i den svenska debatten”. Jag kommer ihåg att jag tänkte “det är som ett skynke som faller”.

Några veckor senare kom tvärvändningen och den svenska självbilden som ett i grunden öppet och tolerant land fick sig en rejäl törn. Ända sedan dess känns det som att Sverige, SR och det politiska etablissemanget har kämpat för att återta initiativet i debatten. Det känns inte längre så att det bara är några få som styr debatten utan den är betydligt mer nyanserad.

Det är gott så.

Prenumerera på RSS