Varför blir oljan dyrare?

Varför blir oljan dyrare?

Grå bild med text "Varför blir oljan dyrare?"

Igår gick WTI-oljan upp över $70 fatet vilket är en ökning med mer än $8 bara på den senaste månaden. Anledningen är förstås att tillgången på olja blir mindre och mindre. Ytterligare ett skäl är oron över att USA:s president Trump överväger att dra sig ur avtalet med Iran som har försett marknaden med 2,5 miljoner fat olja om dagen sedan sanktionerna hävdes 2015.

Ett ännu allvarligare hot än ett inställt avtal med Iran skulle vara om världens oljeproduktion peakade. De senaste data säger ingenting av produktionen har peakat även om den kan ha gjort det. I vanlig ordning finns lika många åsikter om när världen har peakat som det finns bedömmare. Problemet med de data som vi har är att de är så enormt volatila, d.v.s. går upp och ner hela tiden. Det enda sättet att titta på data är genom ett släpande genomsnitt och de data säger att världsproduktionen peakade i september 2017.

Även om det 12-månaders släpande genomsnittet är ett mer korrekt sätt att betrakta data så är det långt ifrån perfekt. Även det släpande genomsnittet har haft en tendens att röra sig upp och ner. Så vi får helt enkelt vänta och se.

Själv ser jag inte att världsproduktionen kommer att peaka riktigt ännu.

Prenumerera på RSS