Värdet hos Small-Cap-aktier

I dag tänkte jag tala lite grand om värdet hos small-cap-aktier och hur du kan bli välbärgad genom att investera i dessa.

Bild med uppåtgående pil och med bildtexten "värdet hos small-cap-aktier"

Själva idén går ut på att investera i småbolag som har bra nyckeldata och bra resultat, men som ändå kan vara billiga eftersom de är små och mer okända än deras större konkurrenter. Investeraren John Lee skrev en bok förra året om just small-cap-aktier, How to make a million slowly, och han gav fyra kriterier på saker att tänka på:

  1. Ignorera den generella marknadens upp- och nedgångar.
  2. Se till att du förstår företagets affärsidé någorlunda.
  3. Leta efter företag med en låg P/E-kvot och se till att utdelningen är så hög som möjligt. Välj också företag med stora kassareserver och låg skuldsättning.
  4. Var beredd att behålla dina aktier i minst fem år och återinvestera all utdelning.

De här fyra reglerna kräver naturligtvis ett visst mått av kvalifikation. När Lee talar om att P/E-värdet ska vara under 10 så betyder det naturligtvis att genomsnittet för de senaste resultaten ska användas. Bara så kan du få en hum om vilka resultat som är att förvänta.

När han talar om att utdelningen ska vara så hög som möjligt så är det självklart inte nog att bara titta på det senaste året. När det gäller utdelningar så är det antalet år av oavbrutna utbetalningar som är viktiga.

Sen finns det naturligtvis ett antal andra kvoter som kan hjälpa dig att hitta rätt aktie att investera i. Hur som helst tycker jag att du bör överväga small-cap-aktier i din portfölj.

 

 

Prenumerera på RSS