Vad händer med forward-kontrakten i råolja?

Forward-kontrakten. Idag kommer jag att gå in lite grand på finansiella termer och diskutera vad ett forward-kontrakt är för något.

Blå bild med text om forward-kontrakten

I en intressant artikel på Bloomberg så skrivs det om forward-priserna på olja och hur de har gått upp den senaste veckan. Ett forward-kontrakt är som bekant en enklare kusin till de mer kända futures-kontrakten där man helt enkelt bestämmer ett pris för en vara in i framtiden och sedan tar leverans. I ett futures-kontrakt så handlar man som bekant på marginal vilket man inte gör i forward-kontrakten.

Spotpriset på Brent-oljan är ju ungefär $78, men det intressanta är det som händer på forward-marknaden. Priset på ett 5-årigt forward-kontrakt har gått upp från att legat runt $55 – $60 i mer än ett och ett halvt år till att nu kosta mer är $63,50.

Vad betyder då det här?

Det betyder att marknaden förväntar sig betydligt högre priser framöver och utbudet kommer att vara lägre än tidigare trott. De återinförda amerikanska sanktionerna mot Iran är ju defintivt ingen positiv nyhet för oljemarkanden.

Min egen favorit-analytiker är en man som heter Art Berman och han är inne på samma linje som Bloomberg. Han tror nämligen också att oljemarknaden kommer att vara tight framöver.

Vi får de hur det går.

Prenumerera på RSS