Inverterad avkastningskurva?

Inverterad avkastningskurva?

Idag gick räntan på den amerikanska tio-årsobligationen helt upp till 3,094 procent. En sådan ränta är inte på något sätt anmärkningsvärd i sig, men den blir det när man börjar titta på hur räntan ser ut för andra obligationer med kortare löptid.

Avkastningskurvan får man om man plottar räntan för de tre-månaders, två-åriga, fem-åriga och trettio-åriga obligationerna i samma graf:

Avkastningskurva gjord i Excel

Om vi då tittar lite närmare på grafen så ser vi att det nästan inte är någon skillnad på räntan mellan de olika löptiderna. Avkastningskurvan är med andra ord platt och har blivit plattare hela året.

Så vad händer om räntan på de längre löptiderna fortsätter att vara låga samtidigt som räntan på den korta änden går upp?

Då får man det som heter en inverterad avkastningskurva och en inverterad kurva brukar vara något man ser innan en recession. Nu säger jag inte att det per automatik är det som kommer att hända den här gången, men det är i alla fall en klar möjlighet. Mot det här scenariot så har vi observationen att obligationerna på långa sidan nu har börjat gå upp lite grand.

Bloggaren Mike Shedlock tror däremot att avkastningskurvan kommer att invertera snart.

Kommer den amerikanska ekonomin kunna stå emot ett uppror på obligationsmarknaden? Jag vet inte. Vi får se.

 

 

 

Prenumerera på RSS