Tesla och obligationsmarknaden

Jag är ju normalt sett en varm anhängare av allt förnyelsebart och ingen skulle bli gladare än jag om hela transportsystemet elektrifierades. Det finns däremot anledning att ifrågasätta om elbilstillverkaren och förnyelsebara energi-bolaget Tesla kommer att klara av att driva utvecklingen framåt särskilt länge till.

Blå bild av stiliserad bil med text om Tesla.

Det verkar som att företaget nu verkligen ha gått in i väggen. Efter att varit uppe och nosat på $390 så är nu aktien bara värd $285.

Anledningarna till det är många. Den viktigaste är att företaget har varit ett uppstartsföretag alltför länge och har därmed vant sig vissa egenheter. Med egenheter menar jag här att spendera enorma summor pengar på coola projekt som inte genererar intäkter med en gång.

Det här var helt OK så länge företaget var litet. Varje gång de behövde mer pengar så var det bara att be marknaden om påfyllning av kassakistorna och marknaden skulle snabbt bifalla deras önskningar.

Med den nya modellen 3 så är den affärsmodellen helt satt på huvudet. En av anledningerna till det är att företaget blev tvunget att låna 1,8 miljarder dollar i augusti förra året. Nu är det så att företagen i USA finansieras betydligt oftare av obligationsskulder än banklån och Teslas skuld var en obligationsskuld med en ränta på 5,3 procent.

I slutet på mars så skrev kreditvärderingsinstitutet Moody’s ner Teslas kreditvärde till värdet B3 vilket är det samma som skräpstatus. Nu har obligationerna en ränta på 7,7 procent och om de skulle vilja låna nya pengar så skulle de förmodligen få betala uppemot 8 procents ränta.

Företaget blir tvunget att betala 2 miljarder dollar det här året och nästa. Vad det här betyder är att kreditvärderingsinstituten väger allt det Tesla säger på guldvåg och inte längre låter dem göra som de vill.

Teslas finansiella problem är därför återigen ett problem med obligationsmarknaden – världens mäktigaste kraft. Anledningen till att jag säger så är att de som investerar i obligationer räknar på kassaflöden på ett helt annat sätt än dem som investerar i aktier. De som investerar i obligationer vet med andra ord exakt hur sannolikt det är att de får tillbaka sina pengar.

Se upp, Elon Musk!

 

 

Prenumerera på RSS