Small-cap aktier 2

I dag tänkte jag återigen tala om small-cap aktier, men i dag tänkte jag analysera en svensk aktie: Bulten AB.

Grön bild med texten "SmallCap-aktier"

Bulten specialiserar sig på fästelement (i min värld så säger vi skruvar och muttrar, men vem är jag?) till fordonsindustrin.

Enligt hemsidan så grundades företaget redan 1873 och har 1200 medarbetare i 9 olika länder.

En snabb titt på företagets siffror ger vid handen att de har ett släpande P/E-värde på 15.4 och P/E-värdet för genomsnittet av de tre senaste åren är 14.7. Deras inflationsviktade 10-åriga (Shiller)-P/E-värde är 16.4 så P/E-värdena verkar vara i linje med vad som är att förvänta.

Om vi då tittar på balansräkningen så ser vi att företaget har 2 kronor tillgångar för varje krona skuld vilket får sägas vara bra.

Däremot är resultatet i förhållande till bokvärdet ganska lågt på 8,5% vilket i och för sig inte väger ner ett företag som inte växer så fort så mycket, men det är ändå värt att notera.

Deras fria kassaflöde var förra året negativt och slutade på -108 miljoner SEK vilket till stor kan förklaras med en stor investering i fastigheter och nya produktionsanläggningar i Hallstahammar.

De har fem års historik av att betala samma eller ökande utdelningar vilket inte är det bästa jag har sett.

Slutsats:

Generellt vill jag säga att Bulten är hyggligt värderad till vad som är att förvänta med tanke på resultatet. Aktien säljs för 60% av bokvärdet vilket är helt i linje med vad som är att förvänta.

För mig så är aktien för högt värderad i nuläget, men om du vill börja ge dig in i small-cap aktier så är Bulten AB inget dåligt alternativ.

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på RSS