SEMCON (SEMC)

I dag tänkte jag återigen ge mig på en fundamental analys av en svensk small-cap aktie och i dag har turen kommit till teknikkonsulten SEMCON AB.

Blå bild med text om SEMCON

Uppdatering 28 Augusti, 2017

Sedan början av sommaren har aktien sjunkit i värde med 10 SEK.

Anledningen är att resultatet för det andra kvartalet hamnade på 42 öre per aktie vilket är klart sämre än de 1.68 SEK som SEMCON tjänade under det första kvartalet.

Om vi då förutsätter att företaget kommer att tjäna 4 SEK under hela 2017 så hamnar det framtida PE-talet på 13,4.

Även om resultatet blir det här i år så gör resultathistoriken att jag tvivlar på att det här kommer att bli så även i framtiden.

Resultatet har helt enkelt var för mycket upp och ner för min smak.

 

Uppdatering 7 juli, 2017

Sedan analysen gjordes den fjortonde februari i år så har aktien avancerat ytterligare 5 SEK.

Huvudanledningen till det här är att företaget nu har börjat tjäna pengar igen. Mellan januari och mars så var resultatet 1.68 SEK per aktie.

Det blir intressant att se om det här fortsätter även nästa kvartal (mellan april och juni).

 

Företaget har varit något av en gullegris på börsen de senaste åren där priserna på två år har gått upp från 40 SEK till omkring 55 SEK just nu.

Efter de resultaten som kom i förra veckan rusade aktien från omkring 50 SEK helt upp till 57 SEK.

Är den snabba prisökningen då reflekterat i resultaten?

Här skulle jag vilja säga nej eftersom SEMCON redovisade en förlust för 2016 på 2,67 SEK per aktie och det genomsnittliga resultatet för 2016, 2015 och 2014 är bara 0,56 SEK.

Det här ger naturligtvis inget PE-tal för 2016 och PE-talet för genomsnittet av de tre senaste resultaten blir mer än 290 vilket inte bara är dyrt utan hutlöst dyrt.

Om vi istället tittar på balansräkningen så ser det bara marginellt bättre ut.

De har ett eget kapital på 200,000,000 SEK vilket motsvarar ungefär 11 SEK per aktie vilket ger ett pris till det egna kapitalet på 4.9.

Det här är ingen billig aktie.

Deras fria kassaflöde är också negativt vilket gör att de måste låna pengar till utdelningen som ökade med 1 SEK till 2.25 SEK 2016.

Så varför steg aktien om företaget gick med så stor förlust?

Anledningen var förmodligen att SEMCON samtidigt annonserade försäljning av deras tyska verksamhet för 863,000,000 SEK till finska Valmet.

För några år sedan så gick SEMCON dessutom med ganska kraftig vinst, men det har definitivt ändrats på senare tid.

Själv skulle jag ha hållit mig långt borta från en aktie som levererar så pass dåligt som SEMCON.

Uppdatering SEMCON, 180117

Om vi räknar med att SEMCONs resultat för 2017 kommer att vara 3,27 SEK par aktie så hamnar PE-talet just nu på 16,2 – vilket är högt. Om vi räknar på ett genomsnitt av resultatet de senaste tre åren så hamnar PE-talet på 94!

 

Aktien har varken gått upp eller ner under det senaste halvåret vilket förmodligen visar att aktieägarna har tröttnat lite grand på den hausse som har funnits runt företaget. Det fria kassaflödet var år 2016 negativt och det ser inte ut att förbättras det här året. Skuld till eget kapital hamnar på 1,25 vilket får sägas vara högt och omsättningstillgångar över anläggningstillgångar hamnar bara på 1,3 vilket är alttför lågt.

 

Sammanfattning:

 

Som investerare är jag inte intresserad av SEMCON-aktien.

 

Om ni vill så kan ni läsa mina analyser på engelska här.

 

 

 

 

 

Prenumerera på RSS