Proact IT Group AB (PACT)

Idag tänkte jag titta på IT-bolaget Proact IT Group AB (PACT).

Blue picture of cloud with text about Proact IT Group AB

Uppdatering, 181227

Efter de senaste dagarnas börsoro så kan det vara en bra idé att titta på hur Proact-aktien är värderad. Om vi tittar på PE-talet över 2017 års resultat så hamnar vi på 13,2 vilket börjar likna en rimlig värdering.

Om vi istället räknar med ett släpande räkenskapsår så hamnar vi på ett PE-tal på 12,1 vilket faktiskt är ganska rimligt. Räknar vi däremot med ett genomsnitt över de senaste tre årens resultat så hamnar företaget på ett PE-tal på 15,9 vilket är alltför högt.

Sammantaget så börjar Proact komma ner i pris så att jag kan komma att bli intresserad. Helst vill jag ha det släpande PE-talet ner runt 10 innan jag köper. Vi får se hur det går i januari.

Proact IT Group AB, uppdatering, 180120

Om vi antar att Proact kommer att tjäna lite drygt 11 SEK 2017 så hamnar PE-talet på 16 och om vi använder 2016 års resultat så hamnar vi på ett PE-tal på 15,4.

Det är betydligt lägre än andra välskötta firmor i andra delar av världen, men fortfarande inte billigt.

Avkastningen på det fria kassafödet hamnar på 6,6% vilket är bättre än för liknande företag.

Resultatet 2016 över eget kapital hamnade på 32% vilket till och med är mycket bra.

Som tidigare nämnts så är företaget kraftigt skuldsatt med skuld till eget kapital på 4,4. Det här är ett problem som måste lösas eftersom det hämmar företagets möjlighet att tjäna pengar. Än så länge är investerarna glada, men jag är inte så säker på att det kommer att hålla i sig.

Beskrivning:

Proact är ett IT-bolag som erbjuder moln-baserade tjänster. Företaget har sitt huvudkontor i Kista, norr om Stockholm.

Värdering:

Företaget är värderat till 17,9 gånger förra årets resultat. Om vi antar att halvårsresultatet för 2017 fördubblas för helåret så kommer Proact att tjäna 11,60 SEK i år. Det här ger ett PE-tal på 11,4. Ett PE-tal över genomsnittet över de senaste tre årens resultat hamnar på 22,9.

Pris till eget kapital hamnar på 5,7 vilket är extremt högt.

Balansräkning:

Företaget har ett negativt rörelsekapital vilket gör att de blir tvungna att låna pengar för att betala sina kortfristiga skulder. Det här är ett problem speciellt med tanke på att Proact hade 2,8 miljarder kronor i omkostnader 2016.

Skuld till eget kapital är också väldigt högt på 4,4.

Resultat:

Resultaten ser relativt stabila ut över de senaste fem åren, men jag tror att marknaden lägger alltför stor vikt vid 2016 års resultat. Visserligen har företaget tjänat bra hittills även i år, men risken för besvikelse är ändå väldigt stor.

Slutsats:

Priset på Proact är i nuläget alltför högt för mig för min smak. Det måste nästan halveras för att jag ska bli riktigt intresserad.

Slutsats:

Hade aktien varit 50% billigare med PE-tal runt tio så hade jag slagit till. Nu ligger jag i vassen och väntar på rätt tillfälle.

Om ni vill så kan ni läsa mina analyser på engelska här.

Prenumerera på RSS