Platzer Fastigheter (PLAZ)

Fundamental analys av Platzer Fastigheter (PLAZ).

Vit bild med blå bord och med text om Platzer Fastigheter

Beskrivning:

Platzer är ett fastighetsbolag inom kommersiella fastigheter, främst kontor. Bolaget har sitt huvudkontor i Göteborg.

 

Värdering:

Platzer Fastigheter är värderat till 12,2 gånger 2016 års resultat vilket i och för sig är högt men inte alltför högt. Ett genomsnitt över de senaste tre årens resultat ger ett PE-tal på 10,8 vilket faktiskt gör aktien köpvärd. Pris till eget kapital är 1,3 vilket inte är alltför högt.

 

Resultat:

Företaget gick med förlust 2011 men har sedan dess tjänat bra med pengar. De tjänade dessutom ungefär dubbelt så mycket 2016 som 2012 vilket indikerar bra tillväxt (även om jag gärna vill titta på data över en längre tidsperiod).

 

Balansräkning:

Eftersom företagets alla tillgångar är fastigheter så är nästan alla deras tillgångar anläggningstillgångar. Det här gör att företagets rörelsekapital blir negativt och de flesta värderingskvoter också. Skuld i förhållande till det egna kapitalet hamnar på 1,95 vilket betyder att företaget använder mycket hävstång. Det här kan straffa sig om marknaden helt plötsligt vänder ner.

 

Slutsats:

Problemet är naturligtvis att de är verksamma i en bransch som är direkt beroende av Riksbankens räntepolitik. Skulle räntorna börja stiga kraftigt kommer förmodligen luften att gå ur hela marknaden, men om ni tror på kommersiella fastigheter så är Platzer Fastigheter väldigt prisvärt.

 

Uppdatering, 180111:

 

Platzer är värderat till 12,4 gånger 2016 års resultat vilket låter rimligt i mina öron. För det här året så är min bedömning att företaget kommer att ha ett resultat på 7 kronor vilket ger ett PE-tal på 7,7 vilket är riktigt attraktivt. Skuld till eget kapital hamnar på 1,95 vilket låter alltför högt för mig. Problemet är naturligtvis att de är verksamma i en bransch som är beroende av marknaden för fastigheter. Därför är jag försiktig med aktien och säger SÄLJ.

 

 

Om ni vill så kan ni läsa mina analyser på engelska här.

 

 

 

Prenumerera på RSS