Oljans betydelse

Oljans betydelse

Grå bild med text om oljans betydelse.

Idag kommer jag att tala om en presentation som oljekonsulten Art Berman höll i Texas igår kväll.

I presentationen så talar Berman om att reserverna av den amerikanska skifferoljan och skiffergasen är betydligt mindre än vad bedömare i allmänhet tror.

Det är däremot inte det jag kommer att tala om utan om några poänger som Berman gjorde i början av presentationen. Berman skriver så här:

Världens billiga olja tog slut för 20 år sedan.

Idag kostar WTI-oljan $71,10 fatet vilket är 96 procent högre än genomsnittspriset på $36,58 mellan 1986 och 2004.

Det är huvudanledningen till de flesta ekonomiska problem som världen har.

Arbetarklassen har kommit underfund med att deras liv nu är mycket sämre än det var för 20 år sedan. Det är huvudanledningen till att Donald Trump är USA:s president.

Väldigt få förstår att USA:s storhetstid bara varade mellan andra världskriget och 20 år framåt och att det här var en engångsföreteelse.

 

Mina egna kommentarer:

Jag håller med om mycket av det som Berman säger. Ekonomin är i själva verket en funktion av oljepriset med två års fördröjning. Det är därför som ekonomin inte ser ut att ta skada även om priset på Brent-olja är uppe runt $77,50 per fat.

En annan kommentar är att det som Berman säger om USA lika gärna kunde ha blivit sagt om Sverige. Vår ekonomi är också i nästan lika stor utsträckning beroende på oljepriset.

 

Prenumerera på RSS