Ny batteriteknik

Ju mer vi närmar oss 2020-talet desto klarare står det att framtiden förmodligen kommer att drivas av batterier. Redan idag så har världen 4 miljarder batteridrivna telefoner och elbilar verkar vara nästa grej inom bilindustrin. Däremot är det klart att batterierna behöver förbättras om löftet om en helt batteridriven framtid ska infrias. Den senaste i raden av nya upptäckter kommer från Koreanska Samsung som realtivt nyligen publicerade data på en ny batteriteknik. Batteriernas anoder och katoder är behandlade med molekylen grafen vilket gör att batterierna kan laddas betydligt fortare än dagens batterier.

Grafen är en kristallinsk kolform där ett en-dimensionellt kollager skapar ett ordnat hexagonalt mönster. Ett sätt att tänka på det är att visualisera en diamant och sedan skikta diamanten så att det bara finns ett atomlager kvar. Det här lagret är fortfarande lika starkt som en diamant men också väldigt flexibelt, lätt och väldigt bra på att transportera värme och elektricitet.

Samsungs version av grafen består av små “bollar” vilket i stort sett är en tre-dimensionell struktur som syntetiseras utifrån Silikon-dioxid. Grafenbollarna täcker sedan anod- och katodmaterialet i batteriet och det gör att batterierna kan 5x snabbare än gängse batteriteknik. På bilmässan i Detroit tidigare i år så sa dessutom företaget att de hade batterier som kunde laddas på 20 minuter och driva en elbil 600 km.

När grafenbollarna sitter fast på batteriernas anoder och katoder så hämmar de de skadliga reaktioner som kan leda till sämre prestanda hos batterierna när de laddas fort. De nya batterierna ser ut att behålla uppemot 80 procent av sin kapacitet efter 500 laddningar. Det här är revolutionerande. Det blir intressant att se när de finns tillgängliga.

 

 

 

Prenumerera på RSS