Kinas solenergi-installationer

Idag tänkte jag prata om Kinas solenergi-installationer och var någonstans i omställningen till ett hållbart samhälle kineserna är.

Grå bild med text om Kinas solenergi-installationer

Mycket av den exponentiella förändring som jag har talat om tidigare ser vi nu exempel på i verkligheten. Ett exempel som kom fram nu över helgen var att Kina första kvartalet i år installerade 9,65 GW solenergi. För att sätta de här siffrorna i sitt sammanhang så installerade USA lika mycket solenergi under hela 2017 som kineserna installerade under första kvartalet.

Nyheterna är så klart goda nyheter för kineserna i allmännhet som i flera års tid har lidit av förorenad luft, men det är kanske inte så bra för precis alla Kineser. Flera av de kinesiska städerna har riktigt dålig luft och i många fall smog. Smogen kommer från Kinas – fortfarande – stora användning av kol som bränsle för sina stora kraftverk. Koleldad kraft utgör fortfarande 60 procent av Kinas elektricitetsförsörjning vilket i och för sig är ner från mer än 80 procent 2010.

Enligt de kinesiska myndigheterna ökade kolbehovet förra året med 0,4 procent efter att fallit kraftigt under de föregående åren. Kina fortsätter sålunda att ha världens största utsläpp av koldioxid, men Kinas solenergi-installationer tyder på att det här håller på att ändras.

 

 

Prenumerera på RSS