Investera i småbolag

Att investera i småbolag kan vara väldigt framgångsrikt om man bara ser till att välja ut sina aktier med omsorg. Den stora fördelen med aktierna i den här kategorien är att man inte behöver oroa sig så mycket över hur marknaden i stort beter sig. Det finns ändå många aktier med låga värderingar ändå.

investera i småbolag

De kriterier som vi använder själva är samma kriterier som Sir John Lee of Trafford redovisar i boken “How to make a million – slowly”. I korthet går de ut på:

Vi använder oss av Shillers cykliska modifierade metod att beräkna P/E-talet på. Det här betyder i stort sett att vi beräknar ett genomsnitt på inkomsterna över de senaste åren. Sedan använder vi genomsnittet som nämnare i P/E för att räkna fram ett Shiller P/E.

Sir John berättar i boken att han har tjänat mest pengar på aktier som han kallar “dubbelsjuor”. Det är aktier som har ett P/E-tal under 7 och en direktavkastning över 7 procent. Självklart är det viktigt att analysera alla siffror och se till att inkomsterna är stabila, men i stort så passar kriterierna bra in på företag att investera i.

Självklart är det så att bara för att man hittar en aktie som har bra siffror så betyder inte det att alla ägg ska läggas i den korgen. En portfölj-approach är nästan alltid bättre än bara en eller två aktier.

Att investera i småbolag kan både vara extremt lukrativt och väldigt roligt. Lycka till!

 

 

 

Prenumerera på RSS