Hur situationen i Syrien kan eskalera

Igår nåddes vi av nyheterna att President Trump hade gett militären order om att bomba mål i Syrien till följd av gasattacken i lördags i förra veckan. Enligt källor ska USA ha skickat kryssningsmissiler till områden där det bedrivs militär forskning och där Syrien lagrar kemiska vapen. Det här gör att jag kan spekulera lite grand om anledningen till att Trump gör det här just nu.

Blå bild med text om hur situationen i Syrien kan eskalera

Eftersom Trump är hårt ansatt av utredningen om hans valkampanj och dess möjliga band till Ryssland så är det möjligt att han slår till mot Ryska mål i Syrien för att avleda uppmärksamheten. Det är möjligt att Trump tänker svara på möjliga anklagelser att “Om det nu fanns inblandning i min kampanj från rysk sida, hur kommer det sig då att jag anfaller Ryssland i Syrien?”

Rent bortsett från det att USA tidigare har sett genom fingrarna när civila har dödats av konventionella vapen och att de bara agerar när kemiska vapen används, så blir frågan då om USA verkligen kommer att ge sig på ryska mål i Syrien. Gör de det så kan jag lova att Ryssland kommer att skjuta tillbaka och situationen kan komma att eskalera. Vem vet var det då kommer att sluta?

Prenumerera på RSS