Hur mycket har Kina förändrats?

Pagod med text om hur kina förändrats.

En av mina favorit-journalister heter James Fallows och han skriver i den amerikanska tidskriften The Atlantic. Med anledning av den senaste tidens hot om handelskrig så tänkte jag idag skriva om en artikel som Fallows skrev för några år sedan i The Atlantic och som handlar om Kina. Som Fallows skriver så har Kina förändrats enormt sedan Xi Jinping tog makten 2012.

 

I artikeln så identifierar Fallows 6 olika områden där Kina har förändrats. De är:

1./ Kommunikation. Kina har ju som bekant ända sen Mao Zedongs dagar varit en auktoritär regim med kontroll på opinionsbildning och media. Ett förhållandevis modernt verktyg är att styra folk med hjälp av Den stora brandmuren som håller kineserna borta från internationella webbsidor. I artikeln skriver Fallows hur brandväggen och kontrollen av internet nu har blivit ännu starkare.

2./ Repression av civilsamhället. Kina har ju alltid varit ett land som har kontrollerat medborgarnas religion. Sedan Xi kom till makten har den här kontrollen bara ökat.

3./ Aktiviteter utanför Kina. Kina har ju alltid försökt göra så litet avtryck som möjligt utanför landets gränser, men efter det att Xi Jinping tog makten så har det gradvis förändrats. Kina uppträder numera arrogant utomlands och med osäkerhet på hemmaplan. För någon som försöker jobba med Kina (som USA och EU) så är det den värsta tänkbara kombinationen.

4./ Misslyckade reformer. Det här ett av Fallows svagaste kort, men han hävdar att kineserna har blivit mer slutna på grund av striktare lagar på rörande bland annat korruption. Personligen ställer jag mig tvivlande.

5./ Främlingsfientlighet. Den kinesiska främlingsfientligheten är annorlunda mot den europeiska och har naturligtvis inte samma rötter, men den är lika obehaglig. Fallows beskriver ett djupt misstroende mot speciellt västerländska besökare som bara har ökat de senaste åren.

6./ Militären. Kineserna har sedan Xi Jinping kom till makten ökat sin konfrontativa sida gentemot andra länder i området och också mot USA som också finns i området.

Har Kina förändrats och var kommer det här i sådana fall att sluta? Jag har ingen aning, men jag vet så mycket att jag inte är intresserad av att leva under den kinesiska klacken.

 

Mer om James Fallows på The campaign dossier.

Mer om Xi Jinping på Världsinbördeskriget.

Prenumerera på RSS