Hur klarar vi oss utan habitat?

I dag tänkte jag ge mig in på de riktigt mörka spådomarna om vår framtid och skriva om vad Guy McPherson säger om den globala uppvärmningen, habitat och vår möjliga undergång. McPherson är professor emeritus vid Arizona Universitet i USA men bor numera i Belize där han skriver böcker och odlar sin trädgård. Anledningen till att han gör det är att han är övertygad om att vi människor bara har några få år kvar här på jorden förrän jordbruksproduktionen går ner så mycket att vi alla dör.

Anledningen till att han är så pessimistisk är för att han är säker på att vi kommer att få väldigt svårt att klara matförsörjningen i ett klimat som förändras i alarmerande takt. Grunden för hans resonemang finns i begreppet habitat som är ett biologiskt begrepp som avgränsar miljön i vilken alla levande varelser kan överleva och leva i. Det som är kusligt är att han inte bara baserar det han säger på fabler och obskyra webbsidor utan på granskade vetenskapliga arbeten. Han har kanske en mer pessimistisk syn än de flesta, men att säga att han har fundamentalt fel är svårt och nästan omöjligt.

I stället skulle jag säga att han är betydligt mer i överensstämmelse med många forskare som jobbar med just klimatet. McPherson säger det att vårt habitat kommer att försvinna när isen smälter i Arktis här om några få år. Vi får se om det räcker för att slå ut skördarna så pass mycket att folk inte längre kan bo på vissa ställen här på jorden.

En intervju med Guy McPherson:

 

 

 

Prenumerera på RSS