Hur batterier kan komma att förändra elnätet

I batteri-industrin så verkar det ena rekordet efter det andra slås. I dagarna ska det avgöras om världens största batteri kommer att installeras i Palm Springs i Kalifornien. Det möjliga batteriet kommer i sådana fall att ha en effekt på 350 MW och tillsammans med solpaneler finnas på yta 10 kvadratkilometer. Batterier ser definitivt intressant ut för framtiden.

Vit bild med vindkraftverk med text om hur batterier kan komma att förändra elsystemet

Även om just det här projektet inte går i lås så stannar inte utvecklingen ändå inte av. Enligt en rapport från kreditvärderingsinstitutet Moody’s så betrakats energilagring som ett mer och mer intressant alternativ för energibolagen. Som exempel tar rapportförfattarna upp att varje kWh som lagras i batterierna just nu kostar $0,133 vilket kan tyckas vara mycket. Däremot ska vi komma ihåg att för bara några få år sedan var priset mer än 5 gånger så mycket.

Priset som rapportförfattarna nämner är baserat på ett batteripris som ligger på $400 per kWh batteri-kapacitet, men även de här priserna sjunker nu snabbt. De beräknas ligga så lågt som $100 om bara tre-fyra år och då kommer batterier att bli en naturlig del av elnätet.

En annan som pratar om det här är investeraren och entreprenören Ramez Naam. Han brukar säga det att energi-industrin inte bara är världens största industri, men den har gått in i det han kallar för singularitet eller exponentiell förändring. Enligt modellerna kommer batterier därför att revolutionera hur vi ser på elförsörjningen i framtiden.

Prenumerera på RSS