Google Duplex

Google Duplex heter en ny teknik där en dator simulerar rösten av en människa så att andra människor blir lurade att tro att de talar med en människa.

Grå bild med text om Google Duplex

Inte nog med att Google har tagit bort den vanliga robotliknande rösten, men datorn använder språkutfyllnad som “mmmhm” och “aaaaahh” för att göra det mer realistiskt. Planen är att släppa den här tekniken på marknaden nu till sommaren. Det kommer att fungera som så att man tar sin telefon och ber datorn om att boka en tid eller ett möte och så datorn hand om resten. Man får bara ett meddelande när allt är klart.

Här är ett annat exempel på tekniken. Här har vi att göra med en manlig röst som ringer och bokar bord på en restaurang:

Här kan Google återigen hålla ordning på en komplicerad konversation som verkligen låter realistisk. Det finns heller inget i konversationen som säger att man inte talar med en levande person vilket reser ett antal etiska frågor: Behöver vi inte få veta vad som händer när vi talar med en robot? Om tekniken nu är så pass bra att vi inte längre kan skilja mellan en dator och riktig människa, är det då inte Googles ansvar att tala om för oss vad det är som händer? Vi lever i en tid där folk blir lurade att tro på vad som helst på internet och nu kan vi inte längre tro på vad vi hör?

Med den här tekniken har Google visat hur enkelt det är att manipulera vanliga dialoger och det jag oroar mig för är om kriminella får tag i tekniken börjar ringa runt till intet ont anande personer och lura dem på pengar. Värre saker har hänt förut.

 

Prenumerera på RSS