Beijer Alma (BEIA)

Fundamental analys av Beijer Alma, 170809

Beskrivning:

Beijer Alma är en internationell industrigrupp med inriktning på komponent-tillverkning och industrihandel. De har sitt huvudkontor i Uppsala.

 

Värdering:

Företaget har ett släpande PE-tal på 23,7 vilket naturligtvis är mycket högt. Om vi tittar på ett genomsnitt av de senaste tre åren så hamnar PE-talet på 23.3 vilket i och för sig visar att Beijer Alma har jämna resultat.

 

Balansräkning:

Här ser det naturligtvis bra ut. Företaget har ett rörelsekapital på 710 miljoner och ett rörelsekapital till skuld på 0,6 vilket brukar förknippas med låg risk. Resultat till eget kapital hamnar på 17% vilket är helt utmärkt.

 

Kassaflöde och utdelning:

Företaget har ett fritt kassaflöde på 175 miljoner SEK vilket motsvarar 5,75 SEK per aktie. Trots detta så betalar de en utdelning på 9,50 SEK per aktie.

 

Slutsats:

I nuläget skulle jag inte köpa nya aktier i Beijer Alma. Marknaden är villig att betala alldeles för mycket för företaget. Om priserna däremot hade sjunkit med omkring 30%, då hade jag velat köpa.

 

Uppdatering, 171216:

 

Beijer Alma är värderat till 23,2 gånger 2016 års resultat vilket är för dyrt för mig. Marknaden är för ögonblicket villig att betala 252,50SEK för en aktie som inte ens betalar någon utdelning. Om vi räknar med att företaget kommer att tjäna 13 SEK under 2017 så hamnar det framtida PE-talet på 19,4 vilket även det är högt.

 

Å andra sidan så är Beijer Alma ett välskött bolag med pålitliga resultat som också har ökat under lång tid. Skuld i förhållande till det egna kapitalet är lågt och hamnar på 0,7. Resultatet i förhållande till det egna kapitalet hamnar på 17%, vilket är bra.

 

Sammanfattning:

 

Det enda problemet med Beijer Alma är priset. Hade aktien bara kostat 50% av det nuvarande priset så hade jag köpt aktier, men nu är de alltför dyra.

 

 

 

 

Prenumerera på RSS