Är petroyuanen ett hot?

För några veckor sedan började Kina futures-handeln av olja prissatt i kinesiska yuan. Den här s. k. petroyuanen har potential att bli en allvarlig konkurrent till den amerikanska dollarn som mycket har att tacka petrodollarn för dess status som världens reservvaluta.

Blå bild med ljusblått oljefat och text om vad petroyuanen betyder.

Så lyder i alla fall en teori som har framhärdats av journalisten Robert Fisk i en tidningsartikel för ett tiotal år sedan och av författaren och ekonomistudenten William C. Clarke i boken Petrodollar Warfare. Den här teorin är lockande eftersom den förklarar väldigt mycket av det som händer i världen, men långt ifrån allt. Teorin går ut på att alla länder som inte använder den amerikanska dollarn som valuta måste växla till sig dollar för att kunna köpa olja. Enligt teorin så har det här bidragit till att den amerikanska dollarn är världens reservvaluta.

Kina lyfte fram just den här teorin när de lanserade sin futures-handel i olja för några veckor sedan och deras förhoppning är att det kommer att få amerikanerna att blinka. Problemet är bara att teorin inte stämmer. I en artikel i Foreign Policy skriver ekonomen Dean Baker om varför. Han förklarar det väldigt enkelt med ett exempel. Om olja är prissatt i dollar och den kostar 70 dollar fatet så får man ungefär 20 skäppor vete för ett fat (om en skäppa vete kostar 3.50 dollar). Om olja då var prissatt i något annat än dollar så skulle det inte få några som helst konsekvenser för dollarn.

glöm bort alla teorier om petroyuanen.

 

Prenumerera på RSS