Anfall mot Iran?

Anfall mot Iran? En av de utrikeskrönikörer som jag ofta läser är Michael Klare. Klare är egentligen fredsforskare vid Hampshire College och är bl. a. känd för böcker som Blood and oil och Resource wars. Klare har länge divit tesen att amerikansk utrikespolitik främst är styrd av olja, men när det gäller de senaste geopolitiska händelserna så har han själv börjat ifrågasätta oljans betydelse. I sin senaste artikel säger han så här:

Enligt oljejätten BP så importerade USA 61 procent av sin oljekonsumtion år 2001. 2016 var samma siffra 37 procent och fallande.

Grå bild med text om anfall mot Iran

Klare säger att de båda tidigare krigen vid Persiska viken var starkt präglade av just olja eftersom olja är en strategisk produkt som gör länder rika.

Efter att ha dragit sig ur kärnenergiavtalet med Iran så har nu Trump lierat sig med Israel och Saudiarabien. Det Klare säger nu är att de här tre länderna förmodligen kommer att pressa på för konflikt med Iran.

Det skulle inte tjäna Europas intressen att ha ytterligare en konflikt inpå knutarna. Vi får verkligen hoppas att det inte går så långt som till ett anfall mot Iran, men vem vet. Hur som helst så vore det dumt att ta med ytterligare ett storkrig i Mellanöstern i beräkningarna.

Prenumerera på RSS