Exponentiell förändring

Idag tänkte jag återigen ge mig in på ämnet exponentiell förändring som är en av de svåraste grejerna att förstå inom vetenskapen. Även om förändringen är exponentiell och vi tittar tillbaka så ser vi inte att det har förändras så mycket. Vi tror därför att det också kommer att fortsätta på samma sätt även i framtiden.

grå bild med text om exponentiell förändring

Exponentiell förändring är något vi ser inom datorer där Moores lag i 40 års tid har dikterat hur många komponenter man kan trycka in på en liten yta. Nu har den exponentiella förändringen även kommit till solenergin och det vi ser är nära nog en fördubbling av antalet installerade kW vart annat år.

Enligt en sammanställning på sidan Green Tech Media så kommer andelen installerad solenergi att övergå 100 GW det här året. Det som är intressant här är inte så mycket talet i sig men hur lite solenergi som fanns bara för några få år sedan. Så om vi räknar lite översiktligt och jorden behöver 18 TW för att fungera så har vi bara 8 fördubblingar kvar innan vi har mer energi än vi egentligen behöver.

Mest kapacitet kommer som väntat att installeras i Kina (50 GW) och USA ligger nästan 5 gånger mindre på 10 GW. I inlägget så räknar de även på hur mycket solenergi som kommer att installeras under de kommande åren och som de flesta bedömmare så tror de att ökningen kommer att stanna av.

Jag tror något annat.

 

Prenumerera på RSS