Dåliga nyheter om klimatförändringarna

Nästan varje vecka så kommer det nya studier som visar nya dåliga nyheter om klimatförändringarna. Eftersom det handlar om nya grejer hela tiden så är det ganska svårt att förstå vad som händer för någon som inte är insatt i klimatforskningen. En som sätter sakerna i sitt sammanhang för oss är en kanadensisk klimatforskare vid namn Paul Beckwith och han har både en blogg och en youtube-kanal.

Dåliga nyheter om klimatförändringarna

Beckwith tar fram det som står i tidningarna för ögonblicket och förra veckan kom det två artiklar i tidskriften Nature som talade om hur golfströmmen håller på att stanna av. Det är precis det scenariot som utspelade sig i filmen The Day After Tomorrow av den tyske regissören Wolfgang Peterson från 2004. Golfströmmen har som bekant stor betydelse för klimatet här i vår del av världen och om den skulle sluta strömma helt så skulle det få stora konsekvenser för vår förmåga att odla grödor här i norra europa.

Problemet är också att golfströmmen inte bara blir svagare och svagare utan att det finns en punkt där den kan stanna av helt. Det kom ett papper den här veckan där de diskuterade hur havsströmmarna i Stilla havet har ämdrats. Konsekvensen av det här är att stora delar av Stora barriärrevet utanför Australien har förstörts av höga vattentemperaturer.

Jag tänker att något måste göras.

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på RSS